понеделник, 25 април 2016 г.

Маратонско четене

"Книгите са най-тихите и най-постоянните приятели. 

Те са най-достъпните и мъдри съветници, както 

и най-търпеливите учители."  /Чарлз Елиът

     Когато се включихме в този маратон не вярвахме, че ще е толкова интересно и забавно, но се доверихме на книгите и заедно го пробягахме. Да, включихме се в Националната инициатива Маратон на четенето. Началото бе през пролетната ни ваканция на 2 април - Денят  на детската книга. Всеки трябваше да почете или прочете поне една книжка и да разкаже за прочетеното, за емоциите, които е изпитал и за удоволствието от четенето. А краят на 23 април - световният ден на книгата и авторското право.
Няма дете, което да не обича да му четат приказки. Затова поканихме родителите си в клас да ни почетат свои или наши любими произведения. Първа се престраши майката на Мария. Прочете ни няколко приказки от различните континенти. Мария ни подари по един книгоразделител, направен от самата нея, а малкото й братче Никола ни подари по една лодка, направена от него и ни пожела да плаваме смело в света на книгите.

     Вторият ни гост беше майката на Марина. Тя ни разказа как вкъщи чете на дъщерите си и ни прочете няколко приказки. най-много ни хареса приказката "Добрите стопани" на Ас. Разцветников.  Всички заедно се посмяхме на Мързелан и Мързеланка. 

     А на нашите малки приятели от Първи "А" клас с кл. р-л Елена Георгиева представихме кратки театрални драматизации на приказките "Трите прасенца", "Лисицата и котката" и съвременен вариант на "Дядо и ряпа". Първокласниците много се забавляваха и бурно ни аплодираха. Подарихме им хартиени макети на приказни герои, които сами да изрежат и оцветят, а после да използват в свои драматизации на приказки. Преди да си тръгнат малките ученици ни поканиха да ни почетат от новите си Читанки, за да ни покажат, че и те вече са грамотни и с интерес ще четат книжки.


     Третият ни гост беше майката на Божидар. Тя ни прочете няколко стихотворения от "Приключенията на Красимир и Владимир" на Недялко Йорданов, няколко забавни истории за Маша и Мечока и поучителните басни от Езоп. Накрая ни подари книга за здравословното хранене /все пак мама Ели е медицински работник/. Отново слушахме с интерес и много се забавлявахме.

     Подарък от родителите си получихме и по една значка, която носихме до края на нашето маратонско четене.

     Междувременно Йордана, Марина и Мария написаха по едно есе на тема "Приключение с книгите... Дъга от думи" и се включиха в конкурса "Пенчо бре, чети!" на варненската библиотека "Пенчо Славейков". И Марина се класира на второ място, Дани получава грамота за отлично представяне, а Мия - поздрави за успешно участие, за което ги поздравяваме и се гордеем с техните успехи - КЛАСИРАНЕ



     Е, всяко нещо си има начало и край. Така и ние трябва да финишираме. Направихме го днес с посрещането на последният ни гост - бабата на Йордана. А тя е служител в градската библиотека. Прочете ни своя любима приказка от Леда Милева, разказа ни интересни случки от своята работа в библиотеката и ни подари интересна книга за държавите в Европа. 


     И цялото това маратонско четене нямаше да е толкова вълнуващо без помощта и подкрепата на нашите родители. Майката на Мария ни изненада като ни поздрави за успешното приключване и ни награди с грамоти, изработени от самата нея. Пожела ни да вярваме в себе си, да пазим приятелството си и да преследваме мечтите си. А майката на Божидар ни подари обещаната настолна игра с думи и ни пожела да продължаваме да сме все така любознателни и да не спираме да четем, защото само така ще можем и да мечтаем, и да сбъдваме мечтите си.

     Накрая Мария и Йордана ни прочетоха своите есета за приключението им с книгите. 

И всички вече добре знаем, че

КНИГАТА Е БЕЗЦЕНЕН ДАР 

И ПРОЗОРЕЦ КЪМ СВЕТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар