неделя, 23 април 2017 г.

И книгите празнуват

           В цял свят на 2 април се чества Международният ден на детската книга. Неслучайно празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена. Роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, Ханс живее в скромно семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява – купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер... и разказва собствена история. "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории. В своите приказки: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата върху граховото зърно" и т. н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герой.
         Две столетия вълшебството на андерсеновите приказки владее света и възпитава поколения наред. Докато се четат приказките му, над света ще тържествува добротата, красотата и любовта.
        Наречен Малка Нобелова награда, през 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на Международния съвет за детски книги и нашите писатели: Валери Петров за "Пет приказки", Йордан Радичков за "Малки жабешки истории" и Веса Паспалеева за "Пролет в родината", а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък.
       Именно на този ден започва и Шестото издание на националната кампания за насърчаване на четенето "Походът на книгите". Много български актьори бяха в Народната библиотека, за да прочетат любимите си стихотворения от български автори на малките гости и техните родители. Част от "Походът на книгите" са още две национални инициативи: "Маратон на четенето", в която участваме сега и ние с Вас и конкурсът "Бисерче вълшебно“, в който се включихме и ние. Краят на кампанията е на 23 април - денят, обявен през 1995 г. от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.
       Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 година от книжари в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес и празник на Свети Георги Победоносец, и традиционно се подарява книга. Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различни организации и културни институции, чиято дейност е обвързана с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се отбелязва с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. 
/Информация от Уикипедия/
      От 2 до 23 април се включихме в Маратон на четенето като всеки от нас избра, книга, която да прочете през този период, разгледахме номинираните от Бисерче вълшебно книги, направихме своя избор и гласувахме за любимата си книга. А за да продължим традицията в нашия клас избрахме едно от изучените литературни произведения, разпределихме си ролите, направихме си маски и показахме, че можем да бъдем артисти на малките ученици от първи "В" клас с кл. р-л г-н Д. Димов, втори "А" с кл. р-л г-жа Ел. Георгиева и втори "В" клас с кл. р-л г-жа Н. Костова. Малките много ни се зарадваха и ни наградиха с аплодисменти.





Аристотел казва - "Истински учен е не този, който чете много, а този, който извлича полза от четенето".

Нека днес не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха, и че книгите са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на ума и знанието, и човешкия стремеж към самоусъвършенстване.

Щом можем да четем, ние сме вечно свободни и можем да полетим, а книгите са най-добрите ни приятели.

Честит празник, малки и големи читатели!

Няма коментари:

Публикуване на коментар