понеделник, 25 март 2024 г.

Ден на европейските автори

 Децата, които четат, успяват!

Денят на европейските автори е инициатива на Европейската комисия, която цели да популяризира четенето и да помогне на младите хора да открият богатството на европейската литература. През този ден автори и ученици в цяла Европа ще четат откъси от любими европейски книги.

За втори път се включваме и ние малките читатели от ЧК "БухалЧета" към фондация "Детски книги" и наградата "Бисерче вълшебно". Поканихме гости, които да ни прочетат откъси от любимите си детски книги и да ни разкажат интересни факти за своето четене и обичта си към книгите. Гостите ни получиха специални покани във формата на книгоразделител, а всяко от децата получи стикер - емблема. 


Денят ни започна с интересно видео  - интервю с Иван Раденков, автор на книгата „Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания“ и интервю с Благой Д. Иванов

После посрещнахме гости - родители, които се съгласиха да ни почетат от интересни детски гниги. 

Севдалина Колева - директор на дирекция "Образование, култура, младежки дейности и ритуали" в общинска администрация на град Тервел, ни прочете от любимата и за нас книга "Патиланско царство" на Ран Босилек.


Майката на Петър ни прочете  приказката "Лошата дума", 
майката на Мира - откъс от книгата на Астрид Линдгрен "Емил от Льонеберя", 
а майката на Ерен - "Пролетна разходка" от Емилиян Станев.





 Зададохме много въпроси на нашите гости - какви книги са харесвали да четат като деца, дали са им чели като малки, трудно ли са се научили да четат и какви литературни герои харесват - добрите или... палавите.

Някои от децата избраха да прочетат откъси от книгите, които четем сега и са в категория Изследователи на "Бисерче вълшебно".

Зенан прочете откъс от "Най-важна книга за зъбите"

Сунай прочете от "Живот" 



Изиграхме и няколко игри и с книгата "Хайде на мач!" - книга от типа "вимелбух", която разказва истории без думи. 

А накрая получихме подаръци - книги. 

Благодарихме на гостите и ги изпратихме с обещание за още такива срещи, посветени на четенето и книгите...

Няма коментари:

Публикуване на коментар