неделя, 17 март 2019 г.

"БухалЧета с книжки" - февруари


На  22.02.2019 г. се проведе поредната сбирка на клуба.

В класната стая цареше оживление, защото предстоеше забавление с вече на всички  любимите Мечка и заек.

 Четем ‚Мечка и заек‘ - една книга, която те кара да се смееш с глас, със сълзи и да не можеш дъх да си поемеш, за да продължиш.
            Вече всички участници  в клуба са прочели книгата, та дори и втората час. На тази сбирка четохме по роли избрани моменти от книгата. Децата много се забавляваха и с куклите-играчки, които имаме.


Семих, Митко и Асан споделиха, че тази книжка им е любима и много са се забавлявали с героите ѝ, докато са я чели.  А Пламена каза, че дори майка ѝ се е смяла с глас, докато е чела книжката  на малкото ѝ братче.

&     &     & 

После Александра, Пламена и Илайда ни представиха любимите си книжки:


Александра Чанева ни разказа за книгата, която най-много ѝ е харесала:
 „Изживей 50 приключения преди да навършиш 13“

Мама ми купи книжката, която харесах от категория „Нещотърсачи‘ и започнах да я чета с нетърпение.
Идеята в нея е да не стоим само вкъщи пред компютъра или телевизора, а да излезем навън и да се забавляваме.
В нея са описани 50 различни идеи. Някои от тях аз вече осъществих като например  – да снимам три диви животни, да се покатеря на дърво, да пусна хвърчило, да съм нещотърсач (г-жа Димова ни организира такава игра в двора на училището и беше много забавно) и още други подобни забавни неща. Но има и много други идеи, които не са ми  хрумвали досега.
Със сигурност ще си направя таен клуб, в който ще има устав, клетва за вярност и таен език. С приятелите ми от клуба ще си направим прашки и състезание за стрелба по консервени кутии от 10 крачки. Ще си заровим тайно съкровище и ще му направим карта. Ако успеем да убедим някой възрастен да ни помогне, може да си построим и скривалище - къща на дърво.
Толкова много идеи ми даде тази книга, че само да дойде лятната ваканция...

&  &  &  &  &

Илайда Денис бе много впечатлена от „Изгубената мелодия на духчето Йойо“ от Лида Панталеева и ето какво сподели тя:

            В книжката се разказва за духчета, които си говорят чрез мелодии. Когато  са тъжни или загубят мелодията си, се превръщат в черни дървета.
В Черната гора живеела една зла Вещица, която мразела всички духчета и тяхното щастие. Тя ги ловила едно по една и ги превръщала в черни дървета. Когато заловила всички щастливи духчета, тя щяла да стане кралица на тяхната долина.
Една вечер, по време на концерт, вещицата заловила и Йойо. Но той си имал много добър приятел на име  Тесфай, който правел  всичко по силите си, за да го спаси. Тесфай   дошъл в света на хората да открие най-хубавата мелодия за Йойо. Запознал се с Лудвик, който бил  композитор и  единственият човек, който виждал и чувал Тесфай. Лудвик композирал една много хубава мелодия за Тесфай. Той се върнал в долината и с помощта на новата мелодия убил Вещицата. Черните дървета се превърнали  в щастливи духчета. Йойо и Тесфай се прегърнали  и заплакали от щастие.

&  &  &  &  &

Пламена Петрова ни разказа какво е прочела в книжката „Как порастват малките делфини“ от категорията ‚Нещотърсачи‘

            От книгите, които прочетох дотук, най-много ми хареса „Как порастват малките делфини“.
            В нея се разказва за живота на едно делфинче от момента на неговото раждане до порастването му.
От страниците научих интересни факти за делфините като например, че също като нас хората, диша с бели дробове и бозаят. Запознах се и с това как е устроен делфина. Оказва се, че хората можем да убием делфини като ги хванем в риболовни мрежи. Така те не могат да излязат на повърхността, за да си поемат въздух и умират. Нашето делфинче успява да се спаси и след две години открива своята делфинка и им се ражда делфинче.
            В книгата бяха описани и други морски обитатели - крил, акули, китове, костенурки, сепии, раци, тюлени и морски слонове.
            Научих, че делфинът е едно много умно и грижовно животно.

&  &  &  &  &


2 коментара:

  1. Здравейте, госпожо Димова,
    Поздравявам Ви за това, че възпитавате любов към книжките! Много хубаво е, че ги учите да споделят пред класа впечатленията си от прочетеното.
    Предайте моите сърдечни поздрави и на децата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи! Поздравите са предадени.

      Изтриване