събота, 13 април 2019 г.

Мартенска изненада


На 1 март, закичени с мартенички и с пожелания за здраве и късмет, започнахме четенето на определената за месеца книга „Български исторически приказки и легенди“ от Любомир Николов. Повечето от децата вече са я прочели, защото им бе интересна.

&   Book Cover: Български исторически приказки и легенди  &

Няколко дни след това Александра  донесе своя рисунка на Хан Тервел, която добавихме на таблото с другите рисунки. Проведохме и кратка беседа за това, което знаем за великият владетел, на когото е кръстен града ни. Припомнихме си какво видяхме и научихме за хана, от посещението ни в градския музей.
       

На 19 март получихме така дългоочакваните подаръци от Фондация „Детски книги“ и Наградата „Бисерче вълшебно“. С възторжени викове и подскоци децата ме посрещнаха и нетърпеливо ме подканяха бързо да срежа опаковката, за да видят подаръците. Възгласите им на изненада не стихнаха, докато всеки не се докосна до книгите, до плакатите, до стикерите. И всяко дете искаше първо да вземе всяка от книгите и да я разтвори, да я зачете, дори да я помирише... Магичен момент... Радостта на децата бе неописуема.
     
    

Бързо направиха график за прочит на новите книги. С изненада откриха, че в една от книжките има диск. Разбира се, че веднага го пуснах и притаиха дъх, за да го чуят. Хареса им и в междучасието започна четенето и на „Софѝя и хвърчащото креватче“ от Момчил Коритаров.
На 28 март проведохме последната за месеца сбирка, на която дочетохме и последната страница на книжката. Самуил си бе купил и втората книга и зачете началото. Обещахме си, че ще прочетем и нея.
На тази последна сбирка децата направиха своя избор на книги, за които да гласуват като на лист хартия описаха своите мотиви за избора си и най-ярките си впечатления от вече любимите книжки. Някои от децата и нарисуваха любимите си герои.



Сега вече пролетната ваканция можеше да започне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар