петък, 20 ноември 2020 г.

Патронен празник

 В необичайна обстановка празнуваме по необичаен начин.

На 9 ноември поставихме началото на празничните дни. Тогава отбелязахме 140 години от рождението на писателя Йордан Йовков с препис на негови думи, които да следваме. А Саня и Пламена нарисуваха портрет на писателя.

За последвалите дейности отново заложихме на екипната работа. За изработването на таблото разпределихме задачите и подготовката започна. 

Първата група посветиха работата си на изготвянето на снимка на родната къща на Йовков. 

Втората група - художниците, нарисуваха някои от героите на Йовков.

Третата група ни прочетоха разказа "По жицата" и избраха да препишат вълнуващи моменти. 

Четвъртата група издириха и ни прочетоха какво са написали и казали български писатели, издатели и общественици за творчеството на певеца на Добруджа. 

И този път родителите ни бяха първи помощници. Някои от тях, които са били ученици в нашето училище, ни разказаха как са празнували, когато са били малки. Установихме, че и ние спазваме и до днес традицията. 

Но тази година май ще я променим, защото обстоятелства, независещи от нас, го налагат. 

Но не ще забравим думите на Йовков:

„Думата е страшно нещо, в нея са затворени Изразните средства на всички Изкуства: бои, линии, форми, звукове, движения - всичко, стига да можеш да боравиш с тия нейни богатства”.

„Мъдрец наистина беше Сали Яшар, много нещо беше видял, много нещо беше преживял, но едно беше ясно за него: с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго — любовта между хората" 

"Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и да търся у тях преди всичко доброто” 

Доброто у хората ще търсим и ние!




Няма коментари:

Публикуване на коментар