петък, 21 ноември 2014 г.

За празника на училището

„Винаги съм наклонен да вярвам на хората, да виждам и

 да търся у тях преди всичко доброто” 


    Тези думи на патрона на нашето училище, певеца на Добруджа и човека, който най-добре разбира човешката душа, Йордан Йовков, вдъхновиха и нас - малките второкласници. 
    Включихме се в Йовковата седмица като започнахме с четене на произведенията от читанките ни, посветени на доброто и надеждата. Прочетохме "Песен за доброто" на Недялко Йорданов и научихме песента "Продавач на надежда" на Джани Родари, разказахме за добрини, които ние сме направили и споделихме колко доволни и щастливи сме се почувствали в онзи момент, когато са ни благодарили за сторената добрина. 
    Включихме се и в инициативите подети от по-големите ученици. Подредихме си кът, посветен на Йордан Йовков и прочетохме и записахме негови мисли, за да ни служат за пример в живота.












   Прочетохме част от разказа "По жицата":

„Той дълго стоя на шосето и гледа подир каруцата. Гледаше майката с черния й чумбер, момичето легнало до нея, високият селянин, който крачеше прегърбен и водеше малкото конче, а над тях, между всеки два телеграфни стълба лястовичките се разхвърчаваха, после пак се връщаха и кацаха на жицата.
Замислен, Моканина се върна при овцете си и се залови отново за цървулите, които правеше от нещавена волска кожа. Бяла лястовичка - мислеше си той. - Има ли я! Но нещо го подпираше в гърдите, мъчеше го. И като пусна шилото и погледна към небето, той Извика
- Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!
И пак се загледа подир каруцата.” 
      Вдъхновени от надеждата, че бялата лястовица ще ни избави от бедите, решихме да направим 62 бели лястовици, с които да отбележим и годишнината от създаването на нашето училище. За да ни помогнат се включиха и другите малки ученици от вторите и третите класове. 





Участвахме и в реализирането на националната инициатива "Чети с мен" на Йовкови разкази. Какички от 8 клас дойдоха и ни прочетоха разказа "Серафим", а ние им прочетохме част от "Звездна вечер"





Много ни харесаха и ни включиха в училищния вестник в рубриката Малък коментар


И в тази седмица, всеки от нас получи своя урок по любов и човечност.
Разбрахме, че е по-добре да си добър и да помагаш.
 Разбрахме, че трябва да вярваш в себе си, че можеш да се справяш с трудностите, стига да поискаш. 
Разбрахме, че има още много какво да научим от Йордан Йовков. 

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, РОДНО УЧИЛИЩЕ! 



Няма коментари:

Публикуване на коментар