четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Октомврийско четене


В началото на месец октомври проведохме пътвата си сбирка на читателски клуб "БухалЧета с книжки" към Наградата "Бисерче вълшебно". Започнах с подаръци – книги – „Шантавѝя до шия“ и „Топлото човече“.  Децата много им се зарадваха и веднага разлистиха страниците им и заразглеждаха картинките. Нямаха търпение да започнем да четем.
        Но аз ги запознах накратко с тематичните направления и дейности, по които ще четем тази учебна година, освен, че ще четем и избираме книжки за Наградата на „Бисерче вълшебно“.
На 24 октомври посетихме една от детските градини в града – ЦДГ „1 юни“ и група „Слънце“ . Някои от децата са били възпитаници на тази градина и част от група „Слънце“ и много се зарадваха, че ще сме гости на малките слънчица. Искаха да се представят добре и започна трескава подготовка. Разучаване на думи и репетиции. Подготвихме драматизация на приказките „Мързеливата Марийка“ и „Най-добрият син“, както и стихот. на Дора Габе – „Обич“.


Децата в детската градина ни посрещнаха леко стъписани, но когато „представлението“ ни започна, те се отпуснаха и оживиха. Почетохме им от „Приказки от оная гора“ на Мая Дългъчева и им подарихме книжката с пожелание техните учители да им я прочетат цялата.
И те ни бяха подготвили изненада – разиграха ни стихотворение за отлитащите лястовички, заедно – малки и големи - изпяхме песента на група“Слънце“ и песен за есента. На тръгване ни подариха есенно пано, изработено от малките слънца и си обещахме отново да се срещнем, за да им разкажем и други приказки и да им почетем от нови книжки.

На следващият ден ни гостува майката на Марти, която ни прочете интересна и поучителна приказка. После сподели какво е чела като малка и какво четат сега със сина си. На всички им беше интересно и задаваха много въпроси. Цвета сподели, че като малка е обичала вълшебните приказки за принцеси, принцове и приказни замъци. Това вдъхнови децата и след като благодарихме и изпратихме майката на Марти, започнаха да рисуват чудни дворци, смели принцове и красиви принцеси.



В края на месеца, по случай Денят на народните будители, се разделихме на групи  - едни решаваха забавни ребуси, откривайки имената на бележити български просветители, други направиха красив препис на песен за будителите, а трети рисуваха.

Свързах се с писателката Мая Дългъчева и заедно изненадахме децата, когато четохме от читанката стихотворението „Книжко мила“. Писателката им написа писмо, в което им разказа за своето писане и какво ѝ дават книгите. Изпрати им и видео, в което им прочете приказка от „Приказки от оная гора“. Не мога да опиша с думи учудването в очите на децата и лъчезарните им усмивки. За да благодарим и поздравим с предстоящият празник детската писателка, на свой ред записахме кратък поздрав – рецитирахме стихотворението „Книжко мила“ и ѝ пожелахме безкрайно вдъхновение, за да продължава да пише прекрасни истории, които да четем с интерес.

ЧЕСТИТ ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ!


Няма коментари:

Публикуване на коментар